Wind wagon på SVT

En liten fågel viskade i mitt öra att filmen om The wind wagon project kommer att sändas på svt 2 kl 20.00 den 6 mars!!

För er som inte har stenkol på vad wind wagon är för någonting kommer här en liten upplysning.

Till att börja med är Wind wagon en vind-vagn. Ett ökenfartyg.

IMG_0596

Mellan 1846 och 1869 emigrerade många Amerikaner från sina hem i jakten på bättre liv. över 500.000 emigranter vallfärdades över vad som kallas ”the emigrant trails” och korsa de stora slätterna i Amerika. Vandringen tog runt 6 månader, man hade hästar och oxar för att dra tunga lass men man kom ändå inte mer än tjugo till trettio kilometer framåt per dag och många dog av uttorkning, svält och sjukdomar.

Tomas var en smart snubbe som ville hitta alternativ till att vandra genom öknen, han ville använda sig av vinden för att ta sig framåt över slätterna och vad tar upp vind bättre än segel? ”Wind Wagon Thomas” var född. Man etablerade Prairie Clipper-bolaget vilket skulle ge passagerarna en seglingsresa över slätten.

Dagen med stort D när jungfruresan gick av stapeln hade man friska vindar och vagnen kom upp i 30-40 km/timme(!!) Det var ganska skumpigt och hjulen, axlarna och naven lyckades efter en bit hoppa sönder. Kapten Tomas stannade ombord på sin Wind Wagon, som alla bra kaptener (Ett exempel som kapten Ynkrygg på Costa Concordia borde tagit efter). Vindvagnen kantrade ute i öknen och kaptenen haltade hela vägen hem igen och tvingades lämna vraket efter sig.

Andra visionärer gjorde några försök att bygga liknande vagnar men ingenting lyckades. 1863 när man började använda järnvägar fanns det inte längre något behov av att ta sig över slätterna till fot och det var slutet för wind wagon-perioden.

För några år sedan tänkte en grupp människor att det hade varit roligt att bygga en wind wagon och försöka segla på land, ungefär som man ville bygga en replika av mitt kära skepp Götheborg och segla till Kina. Man letade efter beskrivningar och ritningar på en wind wagon men la till lite extra funktioner som stötdämpare (tror jag) och sen var det dax för ett provåk.

Jag kan ju tala om att det faktiskt finns några kända Götheborgs-ansikten i denna grupp av wind wagon människor så projektet var ju inte direkt dömt att misslyckas. 😀

Här är länken till Wind wagon project

 

 

1898704_10153809530880500_1963494233_oBesättningen ombord på Astrakan

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: