Ola Skinnarmo och Vega

För att klargöra en sak vill jag börja med att berätta att Vega byggdes 1872 och är eller snarare var en tremastad bark från Tyskland. Vega seglade såklart främst men hade en ångmaskin på 70 hk.

Vega seglade under kapten Adolf Erik Nordenskiöld på en expedition som kom att kallas Vegaexpeditionen 1878-1880 där man hoppades kunna segla genom Nordostpassagen, från Atlanten längst Sibiriens kust till Berings hav. Vega frös fast i isen bara en dagsegling från Berings sund och satt fast i 10 månader innan man kunde fortsätta till Sverige. 24 april 1880 seglade Vega in i Stockholm och blev kort där efter såld till ett rederi i Göteborg som sedan sålde henne vidare till ett skotskt rederi som höll på med val och säljakt i grönländska vatten. Under den första resan frös Vega fast i isen och den nye kaptenen hade inte tålamodet att låta isen smälta Istället sprängde man isen för att kunna fortsätta och i sprängningen flög det in is i fartyget som sedan sänkte henne 1903. På Stockholms sjöfartsmuseum kan man se en av Vegas skeppsbåtar(!)

Vegamedaljen utdelas till dem som ”på ett utmärkt sätt främjat den geografiska forskningen” Vinnare har bland annat varit Roald Amundsen (vilket genast får mig att länka till den tyska briggen Roald Amundsen som har seglat till Antarktis)!

Ola Skinnarmo seglade med Explore of Sweden runt Nordostpassagen för några år sedan och efter hemkomst ville han till Grönland för att hitta Vega! Man hade en position utanför Grönländsla Upernarvik där man antog att hon kunde ligga på ca 450 meters djup. En liknande expedition har varit på tal förut men då hade man ingen tillräckligt bra utrustning men nu när tekniken ha gått framåt så har man en större möjlighet att skanna av havsbottnen. Under sommaren 2013 åkte Ola tillsammans med besättning upp till Grönland och skannade av stora delat av det område där man trodde att hon skulle kunna ligga. Det visade sig vara stora nivåskillnader på bottnen så man fick flyga in specialister och mer avancerad utrustning. Efter en hel sommar ute på Grönländska vatten fick man inse att man inte skulle hitta Vega. Man vet inte om Vega faktiskt ligger på havets botten någonstans eller om fartyget har blivit pulvriserat av all is.

 

En sak är helt säker efter föredraget av Ola. Han är grym! Man blir superinspirerad av att lyssna på honom! Bilderna är fantastiska! Jag ska åka till Grönland någon gång innan jag dör!!

 

unnamedab2de59f-ffbc-4900-8a1b-4c5409fe45a36e3d2c0b-5982-4b3b-ba76-70355aedc8962881983_570_321

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: