Drömmen om Madliverna

Jag har varit sugen på att resa till Maldiverna länge men förra året när detta var på tapeten åkte vi (jag och Erik) till Egypten istället, vilket ju är ett fantastiskt ställe att dyka på. När vi hämtade mina bebisar efter Mexiko satt vi och pratade om Maldiverna och vi blev rekommenderade att åka dit och dyka, det ska tydligen vara rena dykparadiset. Så nu vill jag verkligen ta dykcert och åka dit!

 

På internet där man kan läsa allt hittade jag Maldivernakoll

så nu vill jag mer än någonsin åka dit!

Maldiverna består av 26 atoller som tillsammans innefattar ca 1 200 små sandöar. Varje atoll innesluter en grund lagun med sandbotten på 35-85 meters djup. Runt atollens ytterkant löper ett rev som sluttar brant ner mot Indiska Oceanens botten. Revet avbryts med jämna mellanrum av kanaler som låter oceanens vatten flöda in och ut ur lagunen. Den norra delen av Indiska Oceanen är den enda oceanen i världen där strömmarna ändrar riktning två gånger per år, och det sker under inverkan av monsunvindarna. För att till fullo kunna tillgodogöra sig dykningen i Maldiverna på bästa sätt bör man känna till denna egenhet, och välja tid och plats där efter. Oavsett säsong så dyker man huvudsakligen på lovartsidan av atollen där strömmen går från oceanen och för med sig mycket klart och samtidigt näringsrikt vatten.

Dykställen finns på alla atoller. Från öarnas mysiga innerrev och husrev till tidvattenskanalernas äventyrliga ”thilas” och ytteratollernas väggar.

För oerfarna dykare är innerlagunerna säkra, fiskrika korallträdgårdar med varmt tropiskt vatten. Men Maldiverna är också resmålet för de garvade spänningssökarna. De där som längtar efter att möta hajar och mantor i våldsamma tidvattensströmmar som rasar genom smala kanaler mellan reven.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: